woensdag 29 februari 2012

eerste foto's


Het bord wordt in hokjes verdeeld zodat alle lessen van de dag er een hele dag op blijven staan. Zo kan elk kind op zijn tempo de oefeningen overschrijven.
Dit zijn de kinderen van het eerste leerjaar. Ze hebben elk een klein bankje en een ministoel. Ze mogen niet van hun plaats komen en antwoorden zonder de vinger op te steken. Wanneer de juf een vraag stelt moeten de kinderen telkens allemaal samen antwoorden. Aan de boekentas en de schriften kan je zien hoe arm of rijk het kind is. 
Er wordt niet gewerkt met werkboeken. De kinderen moeten zelf atomaschriftjes aankopen. Voor elk vak een ander schrift. Daar moeten ze alles in noteren, zowel opgaven als oplossingen.
Ik heb hier al een aantal wiskundelessen gezien. Ze worden op een hele andere manier gegeven. De juf schrijft een tiental sommen op het bord. De leerlingen schrijven deze over en moeten ze dan in een andere kleur oplossen. De wiskundeles is afgelopen wanneer hun oefeningen gemaakt zijn. Er is geen inleiding en geen uitleg, enkel oefeningen.
Je kan de uniformen ook goed zien op de eerste foto.
Dit is de volledige klas. Er zitten in totaal 26 leerlingen in deze klas wat op zich niet zo veel is. Er zijn ook klassen van 37 kinderen. Het bord dat je kan zien is bedoeld om alle woorden op te noteren die ze hebben geleerd. Ze leren de woorden nog schrijven volgens de oude spelling. De werkboeken en handleidingen waarop de juffen zich baseren dateren van de jaren 80.
Dit een deel van de speelplaats. Zij noemen dit het erf. Er staan 2 bomen en wat bankjes. Wanneer de kinderen sport hebben gebeurt dit ook hier. Er ligt grint op de grond. Niet echt aangenaam wanneer je valt. Verder staat de speelplaats volledig onder water wanneer het regent. Wij zijn vandaag allemaal een uur vroeger naar huis mogen gaan omdat heel de school onder water stond door de regen. Het water liep binnen tot in de klas!


maandag 27 februari 2012

Dag allemaal,

ik ben eindelijk op internet geraakt. Met mij gaat alles goed. Het is hier echt heel warm, maar super leuk. 
We hebben dit weekend een uitstap gemaakt naar white beach en zijn rood teruggekeerd. Verder hebben we een hangmat gekocht waar we dagelijks onze siesta in houden.
Ik heb ondertussen kennis gemaakt met de kindjes hier. Er zijn echt hele grote verschillen!
- De kinderen moeten hier in uniform naar school komen, een geruit hemd met een jeans eronder.
- Ze werken hier nog met de oude spelling! Echt verwarrend!
- Sporten en gymles gebeurt hier op de speelplaats. De speelplaats is gewoon een erf met wat bomen en banken.
- Ze hebben hier enkel in de voormiddag les. In de namiddag is het te warm waardoor de kinderen zich niet meer kunnen concentreren. Ze hebben wel evenveel uren les als de kinderen in Belgiƫ. Ze hebben gewoon minder pauze.
- Aan het plafond hangen ventilators. Deze worden aangezet wanneer het te warm wordt.

Ik sta in het eerste leerjaar. De kinderen zijn me nog niet echt gewend, maar lachen wel heel de tijd. Ze nemen ook spontaan mijn hand vast als we verplaatsen. Verder is het vrij ingewikkeld om ze te verstaan. Ze spreken thuis bijna allemaal een andere taal. Zij verstaan mij ook niet altijd. Er zijn veel woorden die ze nog niet begrijpen.

Ik zal spoedig voor foto's zorgen en meer informatie! Tot snel, zonnige groetjes vanuit Suriname!!!