maandag 23 april 2012

Mijn paasvakantie


Fawakka,

Maandag was de eerste officiële dag van twee weken genieten en het land gaan verkennen. Rond de middag is Gio ons komen ophalen om ons naar Leonsberg te brengen. Dit was de vertrekplaats om dolfijnen te gaan spotten. We kregen een gids aan boord van ons vissersbootje. We hebben vrij lang moeten varen om dolfijnen te zien aangezien wij eerst naar de oceaan toe moesten. Uiteindelijk hadden we dan een hele school gevonden. Ze kwamen telkens met een stuk of 4 tegelijkertijd naar boven om lucht in te ademen. Sommigen kwamen zelfs tot op een halve meter van de boot. Echt heel mooi om te zien.

Deze trip was ook gekoppeld aan een bezoek aan de plantage ‘Rust en Werk’. Onze gids woonde er en gaf ons een rondleiding. Hij heeft ons pompoenen, kokosnoot, bakkove en rietsuiker laten proeven. Allemaal vers en lekker dat het was!



Dinsdag moesten we weer vroeg uit de veren want Berg en Dal stond op het programma. Weer een rit van 2 uur om dan met de deadride tussen de bomen en over de rivier te slingeren. Wat een avontuur!

Daarna hadden we nog even tijd om uit te blazen in onze hangmat. We konden nog wat zonnen en nog even zwemmen vooraleer we terug richting stad reden. Een geslaagde dag.



Woensdag was rustdag. Te veel trips na elkaar doen is te vermoeiend. Het was een dag waarop we gewerkt hebben aan taken voor school. Dit laatste wel sterk afwisselend met een power nap!



De rest van de week is voor mij rustig verlopen. De huisgenoten hadden wel nog dingen op het programma staan. Dorien was hier met haar ouders de stad ingetrokken en Charlotte ging naar Brownsberg. Het huis was dus even voor mij alleen. ’s Avonds zijn we samen met nog een aantal andere stagiaires het nachtleven ingedoken.

Zondag was ook een helse dag. Trekkersrugzak maken om 4 dagen op trip te gaan. Een hele klus!



De tweede week begon goed. We hadden een trip van 4 dagen in het vooruitzicht. De Blanche Marievallen. We moesten ’s morgens vroeg verzamelen zodat we op tijd konden vertrekken. Met een jeep door het oerwoud, letterlijk dan wel te verstaan. Er stond een rit van 8 uur op ons te wachten en wat voor een rit! Er was maar 1 aangelegde weg. Deze zat vol heuvels en putten en bestond enkel uit bauxiet. Onderweg zijn we regelmatig gestopt om te eten en te plassen. Na 8 hele vermoeiende uren kwamen we aan in Apoera, waar we de komende twee nachten gingen verblijven. Echt raar om te zien. Je rijdt 8 uur door de jungle en plots kom je terecht in een dorp. De mensen waren heel open en gastvrij. We kregen een grote hut waar we al onze hangmatten omhoog konden hangen. Jawel 3 nachten slapen in een hangmat, het is een uitdaging.



De tweede dag zijn we Apoera zelf gaan verkennen. Er was een haven gebouwd die eigenlijk bedoeld was om de belangrijkste te worden van heel Suriname, maar na de onafhankelijkheid is er niets meer van in huis gekomen. Hetzelfde gebeurde er met de oude spoorlijn. Deze is 80 km lang en nooit gebruikt geweest!

Verder zijn we ook Triodorp gaan bezoeken. Het waren echte stammen die hier woonden. Ze zijn zelfs niet gewoon aan touristen, hoewel je dat laatste met een korrel zout moet nemen. Wij kwamen toe en in no time was hun hutje omgetoverd tot een winkel waarin ze zelfgemaakte juwelen verkochten.



Woensdag was het dan zover, het moment waarop we allen hadden gewacht. We reden richting Blanche Marie. Het was wel nog een rit van 4uur. Eens we aangekomen waren moesten we onze hangmatten terug installeren. Daarna stond er een wandeling van een half uur op het programma op stap naar de moedervallen van Blanche Marie. Daar kwamen we dan boven aan. 200 meter, zo ver als je kijken kon, watervallen! Echt onbeschrijfelijk.

’s Avonds hebben we het zonder stromend water en elektriciteit moeten stellen. Het is eens iets anders. We zijn ’s nachts de jungle ingetrokken op zoek naar vreemde dieren. We hebben kaaimannen gezien van meer dan een meter lang. Verder ook giftige kikkers en padden en een tapijtslang. Het was een onvergetelijke ervaring.



Donderdag moesten we dan terug naar de stad rijden. Weer een helse tocht vol bulten en putten voor de boeg. Uiteindelijk zijn we rond 17 uur terug thuis gekomen. Allemaal zwaar uitgeput van onze trip, maar wel voldaan. Een koude douche voelde aan zoals nooit tevoren!



De rest van de week verliep langzaam. Het einde van de vakantie kwam in zicht en er moest terug orde op zaken gesteld worden. Heel ons huisje was een puinhoop. Verder heb ik er goed van geprofiteerd om nog wat voor te bereiden voor school en enkele taken te maken. Goed uitgeslapen zodat we er maandag weer vol tegenaan konden gaan.

ps: foto's volgen groetjes en tot binnen iets meer dan 5 weken!

zondag 22 april 2012

Let the vacation begin!!
Vandaag de laatste lesdag voor de kinderen. De rapporten moesten wel nog geschreven worden. Dit gebeurt hier nog met de hand. Wanneer er iets gekopieerd moet worden moeten de leerkrachten hiervoor naar een copy center. De kinderen hebben een hele dag vrij mogen spelen.

Ik vond dit een beetje stom, dus had ik aan de leerkracht gevraagd of ik iets met de klas mocht doen. Ik kreeg de toestemming en heb met de kinderen brieven geschreven naar mijn correspondentenklasje in België. Ze zijn er bijna de hele dag mee bezig geweest. Ze schreven heel netjes en gingen er echt in op! Het zijn echt mooie resultaten. Als de ouders van Dorien terug naar huis vertrekken kan ik ze meegeven en kunnen zij ze op de post doen.


Dinsdag was het feest in de klas. De juffen hadden gekookt en soft gekocht. We hebben de hele dag gegeten en gedronken om het einde van het kwartaal te vieren. Het was een gezellige dag. De kinderen mochten ook hun gewone kleren aantrekken en hun uniform thuis laten. Hieronder een paar sfeerfoto’s.

Woensdag was het ouderochtend. Ik ben zelf niet mogen gaan omdat mijn juf me zei dat er sommige ouders waren die niet alles gingen vertellen omdat ik er dan bij zou zitten. Ik vond het wel spijtig want het waren net de ouders van de kinderen waarmee ik de hele tijd individueel had gewerkt. Ik ben wel van plan om na de vakantie te vragen wat er gezegd is geweest omdat ik vind dat ik daar ook recht op heb. Ik ga het wel op een beleefde manier vragen en haar niet puchen.

Om 10 u was de school uit en zijn we met heel het personeel naar de Klaaskreek geweest. Het is een beetje te vergelijken met de zee in België. Het was een hele leuke namiddag al had ik bij sommige leerkrachten wel het gevoel dat we enkel meemochten om de prijs te drukken. Het was ook niet zo een goed weer, maar dat hebben we niet aan ons hart laten komen.




Donderdag was het dan voor ons de eerste dag van de paasvakantie. Rustig uitslapen en het huis eens goed poetsen was één van de dingen dat op mijn to do lijstje stond.


Zaterdag waren we uitgenodigd bij juf Liliane van het tweede leerjaar. Zij heeft voor ons Surinaams gekookt. Het was een mengeling van rijst met zout vlees, antroewavruchten, bonen en natuurlijk last but not least kip. Het was echt heel lekker en gezellig. Juf Ilse was er ook en alle andere stagiaires van onze school waren ook uitgenodigd.

Zondag was het dan zover. Vroeg in de ochtend stonden we klaar om op Jeep safari te vertrekken. Mijn kleine en slaperige oogjes werden snel groter en groter. We hadden eerst nog een autorit voor de boeg. We zijn dan eerst gestopt om het eten op te halen. Daarna zijn we doorgereden naar Powakka, een indiaans dorp. De mensen zijn hier al gewoon aan touristen en zien in dat ze deze nodig hebben als bron van inkomsten. Vanaf het moment dat we in het dorp aankwamen mochten we achterin de pick up gaan zitten. Een houten plank met een mals kussen om de schokken tegen te houden moest volstaan. We zijn door savanne gereden, stukken van de jungle, langs water,...

Plots, in het midden van de jungle is er dan een plek waar je net aan het strand bent. Hier hebben we ons middageten geconsumeerd.

Verder zijn we nog langs zanderij gereden, dat is de luchthaven. Wat mij tijdens deze trip vooral is opgevallen is de openheid van de mensen hier. Iedereen zwaaide naar ons en groette ons. Vriendelijkheid, iets waar wij Belgen nog veel van kunnen leren!


Zo, jullie kunnen nu al even verder lezen. Geen paniek de strafste verhalen moeten nog komen. Mijn hele paasvakantie komt snel aan bod!!
Tot later!  x Kim