zondag 1 april 2012


Dag allemaal,
het is weer even tijd om jullie op de hoogte te stellen van mijn doen en laten.
Eerst ga ik antwoord geven op de vragen die me gesteld werden door het eerste leerjaar van juf Kim.

Dag eerste klassers. Ik heb de voorbije weken gemerkt dat er wel werkboekjes bestaan, maar deze worden enkel gebruikt om in te kijken en over te schrijven. De school en de ouders van de kinderen hebben niet voldoende geld om elk jaar nieuwe werkboeken aan te kopen.
Hoeveel graden is het daar dan, als ze in de namiddag geen les hebben?
Het is hier gemiddeld 30 graden. Suriname ligt veel dichter bij de evenaar dan België. Daardoor brandt de zon hier eens zo fel en is de warmte in de namiddag niet te dragen. De kinderen moeten in de namiddag meehelpen in het huishouden, maar doen eerst een siesta omdat het te warm is.

- Hebben ze een pennenzak met potloden en stiften?

De kinderen hebben allemaal een schrijfpotlood, een gom en slijper. De meeste kinderen hebben dan ook nog een pennenzak met enkele kleurtjes. Sommigen ook niet. Wanneer de kinderen dus mogen tekenen zijn er een aantal kinderen die de kleurtjes van klasgenootjes gebruiken.


- Moeten ze huiswerk maken?

In het eerste leerjaar wordt er geen huiswerk meegegeven naar huis. Maar de kinderen moeten op eigen initiatief hun woordjes thuis lezen en oefenen op de onderdelen die ze nog niet goed kunnen. Je merkt natuurlijk wel dat de meeste kinderen thuis niet oefenen, waardoor ze nog steeds op een laag niveau hangen.


- Hebben ze een leesboek?

Er is op deze school ook een bib. Ze is veel eenvoudiger dan deze in België, maar daarom niet minder functioneel. De kinderen krijgen 1 keer om de twee weken een boekje uit de bib. Dit mogen ze zelf kiezen en nemen ze dan mee naar huis om te lezen met mama, papa,…


- Is het een echt klasgebouw?

Het klasgebouw ziet er toch ook anders uit dan bij ons. Het gebouw staat in U-vorm. In het midden is er dan de speelplaats. Er zijn geen ramen, maar gewoon openingen gelaten in de muur die dan als raam dienen.


- Hoeveel klassen zijn er? Is het ook van het 1e tot het 6e leerjaar?

Op onze school zijn er per leerjaar 2 klassen, dat maakt 12 in totaal. Dan zijn er ook nog een aantal kleuterklassen. De klassen zijn van het eerste leerjaar of eerste klas tot de zesde klas.


- Hebben ze kiesuur?

De kinderen hebben hier geen kiesuur. Wanneer ze klaar zijn met hun werk, moeten ze hun hoofd op de bank leggen en naar links kijken. Dit moeten ze dan doen tot de hele klas klaar is. Er wordt nooit extra werk voorzien of een extra opdracht gegeven.

- Hoe gaan ze naar school? Bus, fiets, auto, te voet?

De meeste kinderen worden door een gezinslid aan de school afgezet met de auto. Anderen nemen met mama of papa de bus. Wanneer ze al wat groter zijn kunnen ze dit natuurlijk zelf. Nog anderen wonen heel kort bij de school en komen te voet. Ze rijden hier wel links dus dat is even aanpassen.


- Hebben ze vakantie?
De leerlingen hebben hier 2 keer per schooljaar vakantie. Dit is heel anders dan bij ons. Zij hebben enkel de kerstvakantie en de paasvakantie. De grote vakantie begint  pas midden juli tot eind september. Deze valt dus op een ander tijdstip dan bij ons.

We willen volgende keer het graag eens hebben over wat jullie daar eten. Wat is het lievelingseten van de kinderen?


Wij eten allerlei dingen. Ze hebben hier Europese winkels waar je alle producten die je in België eet ook vind. Dat heb je de vele Chinese winkels. Daar vind je alle soorten producten. Wij eten dus de gewone dingen van thuis als we zelf koken. Verder zijn we al een paar keer Javaans gaan eten. Nasie, bami, teloh (een groente dat naar patat smaakt), een soort zoete komkommer. Een aanrader is bananenchips.

Bakabana is gebakken banaan, ook lekker. Roti met kip en kerrie is het gerecht dat door de meeste mensen hier bijna wekelijks gegeten wordt. Roti kan je vergelijken met een pannekoek, maar dan minder zoet. Het is een soort brooddeeg. De kip wordt steeds heel pikant gemaakt. Het lokale eten is echt heel gepeperd. In het begin toch ook wel wennen.

Dit laatste (roti met kip) is het lievelingseten van de meeste kinderen).

We zijn een paar weken geleden met de quad door de jungle gaan toeren. Echt een aanrader voor al diegenen die een beetje avontuurlijk zijn aangelegd. Verder zijn we het nachtleven ook al een paar keer gaan verkennen en ik moet zeggen dat dit bij ons wel in de smaak valt. De mensen dansen hier wel op een hele andere manier dan bij ons. Ze zijn het ook gewoon om zoveel mogelijk met elkaar te dansen en niet elk op zich zoals dit bij ons de gewoonte is.
Vorig weekend zijn we naar Matapika geweest. Je kan het vergelijken met een onbewoond eiland. Een idyllische plaats! We zijn er met een vissersbootje naartoe gevaren. 's Avonds zijn we op zoek gegaan naar kaaimannen. Dit is een soort krokodil. We hebben er allemaal eentje vastgehouden. Best akelig! Toen we terugkwamen zijn we het strand opgegaan. We hebben 8 km gewandeld om de zeeschildpadden te zien die hun eitjes op het strand kwamen leggen. Het heeft ons veel moeite en energie gekost, maar dat was het zeker waard.
Op school gaat alles goed. De kinderen luisteren goed en raken gewend aan mijn manier van lesgeven. Ik geef alle vakken en ik heb zelfs 1 dag alleen voor de klas gestaan omdat mijn juf ziek was. Dit was de kans om de kinderen nog meer naar mijn hand te zetten. Ik heb samen met de kinderen rammelaars gemaakt. Deze kunnen ze dan gebruiken tijdens de muzieklessen op school.
Op naar de laatste week lesgeven en dan is het Paasvakantie. Er staan een heleboel trips op het programma waaronder Blanche Marie. We trekken 4 dagen het binnenland in, en gaan inheemse dorpen gaan bezoeken. Een verslag hierover volgt snel!
Vele groetjes,
Kim
ps: foto's volgen later nog. Het duurt heel erg lang voor ze opgeladen zijn, vandaar.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten